Plastenici

Plastenici i oprema za plastenike

Plastenik ITC Zenica d.o.o. je posebna vrsta višegodišnjeg i trajno zaštićenog prostora koji je svojim oblikom, veličinom i opremom u potpunosti prilagođen uzgoju određenih kultura. Omogućuje stvaranje kontroliranih uslova poput klimatskih, hranidbenih i ostalih potrebnih za kvalitetan uzgoj.

Prednosti ITC plastenika:
 • Kontrola klimatskih uvjeta
 • Zaštita od mraza
 • Uzgoj kroz čitavu godinu
 • Bolja kvaliteta i osiguran do nekoliko puta veći prinos u odnosu na proizvodnju na otvorenom
 • Radno intenzivan oblik proizvodnje
Osobenost ITC plastenika:
Lukovi plastenika izrađuju se od čelične pocinčane cijevi promjera 42 mm stijenke 2 mm na svim plastenicima od 100m2 i više. Produžavanje cijevi vrši spajanjem cijevi u cijev, spoj se učvršćuje vijkom. Lukovi plastenika od najviše tačke u vrhu imaju blagi pad na vanjske strane plastenika kako bi se kondenz unutar plastenika mogao slijevati niz zidove plastenika i kako bi snijeg mogao lakše da sklizne sa pokrova plastenika.
Pokrov plastenika obezbjeđuje se folijom debljine 200 mic. koja u sebi ima pet stabilizatora UV+IR+AB+AD+EVA. Ovom kombinacijom stabilizatora eliminišu se svi nepovoljni faktori svojstveni uzgoju u plastenicima:
 1. kapanje kondeza sa folije na biljke (AD stabilizator),
 2. oscilacija temperature u plasteniku pri prelazu dan-noć (IR stabilizator),
 3. zasjenjivanje sunčevog svjetla konstrukcijom plastenika (UV stabilizator),
 4. te je reducirano prisustvo insekata u plasteniku (AB stabilizator),
 5. EVA (Etilen-Vinil-Acetat) čini foliju elastičnijom i povećava dugotrajnost pod uticajem jakog vjetra. Sprječava razvoj gljivica u mraku. Omogućava visoku transparentnosti temperature. Vrši jedaku raspodjelu svjetlosti unutarplastenika i poboljšava kvalitet proizvoda. Povećava funkcionalnost IR stabilizatora. Garancija - funkcionalnost aditiva unutar folije je četiri godine (osam sezona).
Učvrščivanje folije izvodi se pomoću čeličnog pocinčanog profila sa PVC profilom. Profili se postavljaju po cijeloj dužini plastenika sa obe strane i po cijeloj površini prednjeg i zadnjeg luka do visine bočnog provjetravanja čime se omogućava jednostavna montaža i demontaža folije.

Plastenik ima bočno provjetravanje po cijeloj dužini platenika sa obe strane, te ventus otvore iznad prednjih i zadnjih vrata plastenika.

Kontakt informacije

 • Zmaja od Bosne bb
 • 72000 Zenica, BiH
 • +387 (0)32 246-117
 • +387 (0)32 405-970
 • Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Radno vrijeme

Ponedeljak-Petak: 08.00 - 16.00
Subota: 08.00 - 14.00
Nedeljom i praznicima: Zatvoreno

Gdje se nalazimo